MyCSN cloudSmart Cities

Bike2School voor een veilige en propere gemeente

By 15/06/21 No Comments

De campagne richt zich direct tot de kinderen en dat is een succes.

Het project Bike2School heeft als doel dat meer lagereschoolkinderen te voet of met de fiets naar school komen.

De actiegroep Kempen2030 neemt samen met de intercommunale IOK het initiatief om besturen te ondersteunen in het streven naar meer verkeersveiligheid en minder luchtvervuiling. Met de campagne Bike2School willen ze samen een agendapunt aansnijden dat in veel besturen al hoog op de prioriteitenlijst staat: fietsbeleid.

Na inspanning de beloning

De kinderen die met de step, fiets of te voet naar school komen krijgen beloningen voor hun inspanningen. Via de toepassing ontvangen ze digitale munten, of zogenaamde bucks. Die kunnen ze uitgeven in lokale handelszaken of bijvoorbeeld in het gemeentelijke zwembad.

Een algoritme berekent hoeveel bucks de kinderen verdienen per ritje naar school. Dat hangt af van factoren zoals hoe lang ze onderweg zijn, de seizoenen en het weer. De beloning hangt dus vast aan de inspanning. Door zich direct tot de kinderen te richten, kent Bike2School een groter succes dan de klassieke campagnes voor een veilige schoolpoort.

Meten is weten

De beloning is wel voor de kinderen, maar de toepassing is ook interessant voor ouders. Ze kunnen overzichten zien met daarin gegevens over hoeveel afstand hun zoon of dochter op een sportieve manier afgelegd heeft, hoeveel CO2-uitstoot ze op die manier bespaard hebben en hoeveel veiliger het verkeer aan de schoolpoort is.

Bike2School werkt op basis van de app buck-e . De kinderen bevestigen clips met sensoren aan hun fiets, boekentas, helm of fluohesje en aan de schoolpoort staat er meetapparatuur. Zo meten we automatisch wanneer, langs waar en hoe lang de kinderen fietsen. Die gegevens zijn volledig anoniem en worden verzameld en geanalyseerd op het MyCSN dataplatform. Lees hier meer over de app buck-e.

Een overzichtelijk dashboard voor besturen

Een slimme toepassing is er één die je ook als beleidshefboom kan inzetten. Alle informatie die we vergaren, geeft aan de lokale besturen real-time feiten om hun beleid op te baseren.
Met de toepassing buck-e hebben besturen de mogelijkheid om overzichtelijke dashboards te gebruiken op het MyCSN dataplatform. Je kan de gegevens splitsen op zone of per tijdstip. Dat stelt besturen in staat om gerichte beslissingen te maken. Via de buck-e app kan je er bijvoorbeeld achter komen op welke tijdstippen de meeste schoolkinderen op de baan zijn en welke scholen het best bereikbaar zijn met de fiets.

De Kempen zetten zich in voor de toekomst

Kempen2030 zet zich in voor een meer ecologisch verantwoorde regio met een concreet doel. De naam geeft het deels weg: tegen 2030 wil men zo’n 40% minder CO2 uitstoten in de Kempen.

De intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) is een dienstverlenende vereniging die de 29 aangesloten gemeentebesturen ondersteunt met afvalbeheer en ecologische energie, tuinieren en wonen. De IOK coördineert het project en de gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen al deel.

Bitnami