Na een deugddoende zomervakantie vliegen we er terug in, en we beginnen met een terugblik op What’s Up 2019. Eind juni lanceerde C-Smart, gesteund door o.a. Cipal Schaubroeck, Flow Pilots, Green Valley, Onze Stad App en myCSN, hun fonkelnieuwe evenement onder het thema ‘Slim besturen voor gelukkige burgers’. De allereerste editie was meteen een schot in de roos: 150 steden en gemeenten kwamen samen, goed voor meer dan 800 beleidsmakers en gemeentemedewerkers. Van gelukkige burgers worden we bij myCSN ook gelukkig. En van slimme steden ook.

En, hoe is het?
What’s Up is een initiatief voor steden en gemeenten om de vinger op de pols te houden over de allerlaatste trends in gemeentelijke dienstverlening. Lokale besturen kunnen er terecht met hun uitdagingen en verwachtingen om het leven voor hun burgers zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Vakspecialisten en ervaringsdeskundigen bieden op hun beurt hun visie en expertise. Helemaal bovenaan het lijstje: slimme steden en het gebruik van data.

Tijdens What’s Up bleek nog maar eens dat steden en gemeenten heel erg begaan zijn met hun data: wat zijn de mogelijkheden, valkuilen, hoe maakt u data toegankelijk zonder de privacy van uw burgers in het gedrang te brengen, wie is de eigenaar van die waardevolle data, en hoe begint u slim aan een slimme stad?

Luc Van Maldeghem:”We hebben als doel om op korte termijn steden en gemeenten van elk formaat te begeleiden om een slimme steden en gemeenten te worden.”

Allemaal samen
Gegevens verzamelen is één zaak. Er bovendien iets zinvols mee doen is een tweede uitdaging. Dat hoeft u aan de steden en gemeenten niet uit te leggen. Vanuit de verschillende partijen die op What’s Up rond de tafel zaten, blijkt dat er meer dan ooit nood is aan een centrale verzamelplaats om data bij te houden, te verbinden met anderen en te analyseren. Daar komt een nauwe samenwerking en informatie-uitwisseling in beeld.

Elke stad of gemeente wil namelijk haar CO2-uitstoot verlagen, mobiliteit optimaliseren, veiligheid verbeteren, enzovoort. Een concreet plan van aanpak formuleren dat efficiënt gebruik maakt van budgetten en slimme technologie is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Initiatieven zoals What’s Up willen besturen de kans bieden om elkaars klankbord te zijn en een bron van inspiratie te dienen om zo de slimme uitdagingen van vandaag vlotter het hoofd te bieden.

Slimme steden van morgen
Volgend jaar komt er een tweede editie: What’s Up@2020. Wat mag u verwachten? Hetzelfde, maar beter. De tijd blijft immers niet stilstaan, myCSN en onze zusterbedrijven bouwen verder aan innovatieve oplossingen voor gelukkige burgers dankzij slim besturen. Tussentijds kunt u nog even terugblikken op de editie van dit jaar.

Bitnami